Voirasioiden uudelleenkäytöstä se lähti

30.1.2025

Perhepäivähoitopaikan Irja tarjosi hyvää talouskasvatusta arkisilla teoilla jo 80-luvulla. Kaikki kierrätettiin ja uusiokäytettiin. Omatkin lapseni muistavat hänet ”voimariinimummona” eli pieneen mieleen piirtyi vierailukäynneillä voimariinirasioissa olevat muovisammakot ja muut pienet lelut.

Tämä ajatus on ehkäpä ohjannut omaakin kulutuskäyttäytymistä ja taloudenhallintaa koko elämän ajan. En keräile tai säilytä turhaa tavaraa, mutta tarkoin harkitsen hankintoja ja niiden tarpeellisuutta. Voidaankin puhua oman elämän talousjohtamisesta, jota on ruokkinut lapsuuden hoitopaikassa opittu nuukuusperiaate. Tämän päivän trendisanoilla voi puhua myös kestävästä elämäntavasta ja vastuullisuudesta.  

Kuulokkeet.
Kuuntele blogi äänitteenä

Talousjohtaminen kuulostaa isolta ja hienolta sanalta. Kuitenkin se on pilkottuna ihan yksinkertaista menojen ja tulojen tasapainotusta ja oman näköisen elämän tai yritystoiminnan mahdollistamista.

Usein yritys on yrittäjän näköinen ja talousjohtamisessa on samoja piirteitä kuin yksityistalouden hallinnassa. Ei voi ainakaan pitkään syödä enemmän kuin tienaa. Taloustaidoista onkin hyötyä niin oman talouden hallinnassa, yrittäjänä toimimisessa kuin palkkatyössäkin.  

Nuoruusvuosina ajattelin, että haluan tilintarkastajaksi ja taloushallinnon merkonomiopinnoilla lähdin kohti tätä tavoitetta. Numerot ovat aina olleet minulle helppoja. Kirjanpitäjän työtä tehdessäni huomasin, etten saa kiksejä siitä, kun tilit menevät tasan.

Kuitenkin tuosta tietämyksestä on ollut hyötyä jokaisessa työssä sen jälkeen. Kuten peruskoulun rehtorini 90-luvulla sanoi, että opiskelu on pääomaa, jota kukaan ei voi viedä sinulta pois.

Siispä kutsun sinutkin pohtimaan, olisiko aika kehittää omaa osaamistasi ja samalla kasvattaa pysyvää pääomaa? 

Talousjohtaminen kuulostaa isolta ja hienolta sanalta. Kuitenkin se on pilkottuna ihan yksinkertaista menojen ja tulojen tasapainotusta ja oman näköisen elämän tai yritystoiminnan mahdollistamista.

Kirjoittaja

Tutustu Agrin koulutuksiin