Vältetään vauhtisokeutta

20.6.2024

Huolimatta siitä, että maatilojen kannattavuuskriisistä kirjoitellaan, on monilla hyvin johdetuilla tiloilla erinomainen taloustilanne. Rahaa tulee ja menee, tuotot sijoitetaan tilan edelleen kehittämiseen.   

Kuulokkeet.
Kuuntele blogi äänitteenä

Maatilan ja yrittäjien kehityksen kuvaamiseen sopii niin kutsuttu elinkaarimalli, joka starttaa maatilan sukupolvenvaihdoksesta. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen elinkaaren vaiheita ovat kasvu, vakiintuminen ja uusiutuminen… tai taantuminen. Kasvuvaiheessa tyypillisiä toimenpiteitä ovat tuotannon tehostaminen usein lisäinvestointeja tekemällä. Kiihkeimmän kasvun jälkeen seuraa yleensä tuotannon ja liikevaihdon vakiinnuttamisen vaihe, jonka aikana olisi hyvä alkaa valmistella toiminnan uusiutumista, siis sukupolvenvaihdosta. Ajan kuluminen jää tilanpidon pyörteissä helposti pienelle huomiolle ja tilan elinkaaren kääntyminen loppuvaiheeseensa tuleekin yllättäen. Voimakas kehittämispanostus tilaan ja tuotannon laajentamiseen jää ikään kuin päälle. Elinkaariajattelu ja hallittu siirtymä eri vaiheisiin kuitenkin kannattaa. 

Ei ole nykypäivää ajatella, että tilan jatkaja on se, joka korkealla kauppahinnalla tilan lunastaessaan turvaa luopujien vanhuudenpäivien toimeentulon. Syytinkikään ei ole enää kovin yleinen tapa maksaa osaa maatilan kauppahinnasta. Kun yrittäjät suunnittelevat asioita kauaskantoisesti, voivat he turvata sekä oman tilasta luopumisensa että jatkajan tilanpidon aloituksen jo aktiiviaikanaan. Vauhtisokeus investoinneissa ja tilan kehittämispanostuksissa on tilanne, jota kannattaa vältellä.  

Kehitä tilaa, valmistaudu luopumaan

Mikko Lääveri

Viimeistään, kun tuotanto vakiintuu, voi fiksu viljelijä alkaa laittaa rahaa sivuun. Tämä voi tapahtua perinteisesti vaarinpirtin tai eläkeasunnon hankinnalla ja sijoittamalla liikeneviä varoja tilan ulkopuolisiin kohteisiin, esimerkiksi osakkeisiin. Myös eläkemaksujen pitäminen riittävän korkealla tasolla koko viljelijän yrittäjyysajan, on oikeasti hyvä sijoitus. Jo kymmenen vuoden jaksolla ehtii erilaisilla pienillä siirroilla kerätä eläkepäivien turvaksi potin, joka on poissa jatkajan taakasta. Useinhan jatkajana edelleen ovat omat perilliset. 

Mikko Lääveri

yritystoiminnan kouluttaja

mikko.laaveri@syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin