Uusia näkökulmia opetustyöhön Saksassa: kokemuksia Erasmus+ -Job Shadowing -viikolta

12.8.2024

Mespelbrunnin linna Anjan erasmusvaihto.

Erasmus+ -ohjelma tarjoaa upeita mahdollisuuksia ammatilliseen kehitykseen ja kansainvälistymiseen. Minulle tarjoutui tilaisuus osallistua Job Shadowing -viikolle Saksan Aschaffenburgissa sijaitsevaan Technische Hochschuleen. Tämä viikko, 13.–17. toukokuuta 2024, oli täynnä uusia näkökulmia, verkostoitumista ja kulttuurielämyksiä.

Ensimmäiset askeleet Aschaffenburgissa

Saavuttuani Aschaffenburgiin minut toivotti tervetulleeksi korkeakoulun kansainvälisen toimiston johtaja Ernst Schulten, joka oli myös viikon ohjelmani laatija ja yhteyshenkilö. Korkeakoulun kampus oli tuttu aikaisemmasta vierailustani, mutta tällä kertaa pääsin syvällisemmin tutustumaan sen toimintaan.

Kevin Geis esittelee Anjalle VentureLabin tiloja.

VentureLab ja uusia yrittäjyysideoita

Viikon ohjelmaan sisältyi vierailu VentureLabiin, jossa opiskelijat kehittävät omia yritysideoitaan ja suorittavat harjoittelujaksojaan. VentureLab tarjoaa käytännönläheistä oppia, sillä sen kouluttajat ovat itsekin yrittäjiä. Tämä oli erityisen inspiroivaa ja avasi silmiäni uudenlaisille tavoille tukea opiskelijoiden yrittäjyyttä myös omassa työssäni.

Kuvassa Kevin Geis esitteli VentureLabin tiloja ja toimintaa.

Keskusteluja asiantuntijoiden kanssa

Viikon aikana minulla oli tilaisuus käydä useita keskusteluja eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Keskustelut tekoälyn käytöstä opetuksessa ja opiskelijoiden ohjaustarpeista olivat erityisen antoisia. Professori Holger von Jouenne-Dietrichin kanssa käydyt keskustelut tekoälystä avasivat uusia näkökulmia sen mahdollisuuksiin koulutuksessa. Lisäksi keskustelut pk-yrittäjyydestä ja kansainvälistymisestä professorien Thomas Lauerin ja Ivo Schäferin kanssa tarjosivat arvokasta vertailupohjaa suomalaisille pk-yrityksille.

Keskustelut tekoälyn käytöstä opetuksessa ja opiskelijoiden ohjaustarpeista olivat erityisen antoisia

Anja Anttila

Campus Careers -Messut

Keskiviikkona osallistuin Campus Careers -messuille, jotka tuovat yhteen yritykset ja opiskelijat. Pääsin esittelemään suomalaisia harjoittelumahdollisuuksia ja verkostoitumaan paikallisten yrittäjien kanssa. Messut olivat erinomainen tilaisuus ymmärtää paremmin saksalaista työelämää ja sen vaatimuksia.

International Corner, missä sain olla kertomassa opiskelijoille harjoittelumahdollisuuksista Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Kuvassa vasemmalla vararehtori Ivo Schäfer, neljäs vasemmalta rehtori Eva-Maria Beck-Meuth, minä Baijerin lipun alla vieressäni Sonja Krimm. Neljäs oikealta on Michael Core Irlannista, seuraavaksi oikealla Ernst Schulten, Alexandra Angress ja Bettina Arnold.

Verkostoitumista ja kulttuurielämyksiä

Viikon aikana sain tutustua moniin paikallisiin asiantuntijoihin ja vaihtaa ajatuksia niin työstä kuin vapaa-ajasta. Sonja Krimm johdatti minut kaupungin kujille ja esitteli paikallisia nähtävyyksiä sekä kulttuuria. Erityisesti mieleen jäi blues-ilta perinteisessä oluttuvassa, jossa sain kokea paikallista tunnelmaa ja musiikkia.

Matkan antia ja oppimiskokemuksia

Viikko Aschaffenburgissa oli kaikin puolin onnistunut ja opettavainen. Sain kokea saksalaista työkulttuuria, jossa täsmällisyys ja korkea työmoraali olivat selkeästi esillä. Keskustelut paikallisten asiantuntijoiden kanssa avasivat uusia näkökulmia, ja opin paljon sekä omasta työstäni että kansainvälisestä yhteistyöstä.

Erasmus+ -Job Shadowing -viikko Saksassa oli rikastuttava kokemus, joka tarjosi uusia ideoita opetustyöhön ja mahdollisuuden syventää kansainvälisiä verkostoja.

Anja Anttila
Mespelbrunnin linna Anjan erasmusvaihto.
Kulttuuriretkellä Mespelbrunnin linnassa.

Erasmus+ -Job Shadowing -viikko Saksassa oli rikastuttava kokemus, joka tarjosi uusia ideoita opetustyöhön ja mahdollisuuden syventää kansainvälisiä verkostoja. Kiitän kaikkia Technische Hochschule Aschaffenburgin henkilökuntaa vieraanvaraisuudesta ja inspiroivista keskusteluista. Tästä on hyvä jatkaa kehittämään omaa opetustyötä ja kansainvälistä yhteistyötä entistäkin vahvemmaksi.

Suomen Yrittäjäopisto on saanut EU:n Erasmus+ rahoitusta henkilökunnan liikkuvuusjaksojen toteuttamiseen.

Kirjoittaja