Tekstiili- ja muotialalla nostetta!
Tekstiili- ja muotialan ammattitutkintokoulutusta vuosia
Olemme järjestäneet tekstiili- ja muotialan ammattitutkintokoulutusta vuosia. Teak:n aikana aloitimme 2000-luvun alkupuolella, ja koulutus jatkuu edelleen Suomen Yrittäjäopiston tarjoamana.
Mittatilausompelijan koulutuksiin on ollut hyvin hakijoita, ja olemme saaneet aloittaa koulutukset täysillä ryhmillä. Tammikuussa 2022 alkaviin koulutuksiinkin on tullut hyvin hakemuksia.
Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä saamaansa opetukseen, mistä suuri kiitos kuuluu ammattitaitoisille alansa tunteville opettajille.
Suurin osa opiskelun aloittaneista opiskelijoista käy koulutuksen loppuun, ja suorittaa alan ammattitutkinnon.
Mahdollisuus tarjota opiskelijoille koulutuksen aikana tai sen jälkeen yrittäjyyteen liittyviä koulutuksia on omalta osaltaan lisännyt koulutuksen kiinnostavuutta. Alan työpaikat ovat olleet tähän nykypäivään asti kiven takana varsinkin teollisuudessa, niinpä moni opiskelijoistamme on perustanut yrityksen koulutuksen aikana tai sen jälkeen – jatkokouluttautumista unohtamatta.
Mutta nyt puhaltavat uudet tuulet myös teollisuudessa!
1990-luvun alun laman aikana vaatetusteollisuus koki täydellisen kuoliniskun ja seurauksena jäljelle jääneet yritykset siirsivät valmistuksen halpatuontimaihin. Ajattelin silloin, että tässäkö tämä oli.
Olen aina sisimmässäni tiennyt ja toivonut, että vielä tulee päivä, jolloin ompelijoilla on taas kysyntää myös teollisuudessa. Nyt se aika on vihdoin koittanut, teollisuuteen haetaan taas ompelijoita!
Olemme saaneet olla järjestämässä ompelijoiden rekrytointikoulutusta ensimmäisen kerran keväällä 2021, jolloin kuusi yritystä haki osaajia yrityksiinsä. Koulutus onnistui hyvin: kahdeksasta henkilöstä seitsemän työllistyi.
Juuri on päättynyt Vevia Finlandin rekrytointikoulutus, johon työllistyi kaksi henkilöä. Tampereella on parhaillaan käynnissä koulutus, jossa on mukana neljä yritystä. Etelä-Pohjanmaalla on haussa tällä hetkellä koulutus, jossa kymmenen yritystä hakee osaajia yrityksiinsä – ompelijoiden lisäksi myös verhoilijoita ja kutojia.
Syy työvoiman tarpeeseen johtuu mielestäni siitä, että alan koulutus on ajettu alas, ja osaajia ei vain yksinkertaisesti ole. Myös eläköityminen luo uusia työpaikkoja. Suurin syy on tietenkin se, että yrityksen tilauskanta on kasvanut. Vastuullisuus ja ekologisuus lisäävät Suomessa valmistettujen tuotteiden kysyntää.
Koulutuksessa pääpaino on kouluttaa tekijöitä yrityksen tarpeeseen. Ennen teollisuuteen haettiin vaiheompelijoita, mutta nykyään yritys hakee tekijöitä, jotka hallitsevat kokonaisuuksia, eli puhutaan monivaiheompelijoista.
Sanonta, että kaikki vanha palaa uudelleen pitää paikkansa tässäkin tapauksessa. Siitä asiasta olen todella iloinen, koska olen ollut koko elämäni ajan alan puolestapuhuja.
Alan tulevaisuuteen vakaasti luottaen,
Jari Viitasalo, tekstiili- ja muotialan koulutusvastaava
Lue lisää
Tutustu Kädentaitojen koulutuksiin ja hakeudu mukaan!