Sukupolvien yhteistyö maatilayrittämisessä – Sukupolvenvaihdos tunneälyn ja joustavuuden vaatimana prosessina 

4.11.2024

Maatilayrittäminen on erityinen tapa tehdä työtä ja elää. Usein maatilayritys on paitsi liiketoimintaa myös koti – paikka, jossa perhe on kasvanut ja sukupolvet ovat jakaneet elämän ilot ja haasteet. Jokainen sukupolvi jättää tilaan oman jälkensä, muokaten sitä omannäköisekseen ja siirtäen samalla perinnettä eteenpäin. Mutta kuten elämässä kaikessa, myös maatilalla koittaa hetki, jolloin on aika siirtää vastuu seuraavalle sukupolvelle. Sukupolvenvaihdos on parhaimmillaan sujuva ja hallittu prosessi, jossa taloudelliset ja tunteelliset tekijät loksahtavat kohdilleen pitkän valmistautumisen ja kypsymisen tuloksena. Mutta miten usein tämä ihanteellinen tilanne toteutuu? 

Kuulokkeet.
Kuuntele blogi äänitteenä

Onnistuneen sukupolvenvaihdoksen taustalla on monesti muutakin kuin suunnitelmia, keskusteluja ja laskelmia. Vaikka taloudelliset järjestelyt ovat tärkeitä, todelliset onnistumisen avaimet löytyvät syvemmältä: viisautta, tunneälyä ja joustamista. Näitä ominaisuuksia tarvitaan, kun erilaiset näkemykset ja tarpeet kohtaavat, ja kun tilan tulevaisuus ja perheen yhteinen historia ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa. 

Sukupolvenvaihdos – Enemmän kuin roolinvaihto 

Sukupolvenvaihdokseen liittyy monimutkainen sopeutumisprosessi. Luopuja etsii uutta merkitystä elämälleen ja tekemisilleen samalla, kun jatkaja ottaa vastuun tilan johtamisesta ja tulevaisuudesta. Tämä on suuri muutos molemmille osapuolille ja vaatii sopeutumista, kompromisseja sekä molemminpuolista tukea. On kyse paljon muustakin kuin pelkästä roolinvaihdosta; siinä kohdataan elämänmuutos, jossa työhön, kotiin ja perhesuhteisiin liittyvät tunteet kulkevat rinnan. 

Onnistuneen sukupolvenvaihdoksen taustalla on monesti muutakin kuin suunnitelmia, keskusteluja ja laskelmia

Kuten työelämässäkin, muutokset ovat nykyään nopeita ja usein toistuvia. Maatilayrittäjän arjessa suuria elämänmuutoksia on kuitenkin usein vain kaksi: kun tila otetaan ensimmäistä kertaa omiin käsiin ja myöhemmin, kun siitä luovutaan. Molemmat hetket vaativat suurta sopeutumiskykyä ja valmiutta muuttaa omaa elämänsä suuntaa. 

Tunneälyn ja luottamuksen rooli 

Onnistuneessa sukupolvenvaihdoksessa tarvitaan tunneälyä ja luottamusta. On tärkeää, että osapuolet pystyvät ymmärtämään toistensa näkökulmat ja tunteet sekä rakentamaan tulevaisuutta yhdessä. Vanhat ja uudet näkemykset voivat kohdata, mutta molempien tavoitteena on lopulta tilan hyvinvointi ja menestys. Maatila on koti, mutta se on myös yritys, jonka on menestyttävä liiketoiminnassaan. Luottamus ja ymmärrys eri sukupolvien välillä ovat keskeisessä roolissa, sillä vain niiden avulla voidaan tehdä päätöksiä, jotka kunnioittavat tilan historiaa ja mahdollistavat tulevaisuuden kehityksen. 

Onnistuneessa sukupolvenvaihdoksessa tarvitaan tunneälyä ja luottamusta

Kotina ja työpaikkana 

Maatilan sukupolvenvaihdos koskettaa harvoin vain luopujaa ja jatkajaa. Usein mukana on koko perhe, jonka on löydettävä paikkansa muuttuvassa tilanteessa. Tilan siirtyessä sukupolvelta toiselle muuttuu myös koti, paikka, jossa arkea eletään. Tämä tuo mukanaan omat haasteensa ja korostaa joustavuuden merkitystä myös perhesuhteissa ja kodin tunnelmassa. Jotta tilalla säilyy tasapaino, on tärkeää, että kaikki perheenjäsenet tuntevat tulevansa kuulluiksi ja voivat luottaa siihen, että heidän tarpeensa huomioidaan. 

Onko kyse muutokseen tottumisesta? 

Maatilan sukupolvenvaihdoksessa on kyse pohjimmiltaan muutoksen hyväksymisestä ja sopeutumisesta. Jokainen sukupolvi tuo mukanaan uuden tavan toimia, uusia ajatuksia ja tavoitteita, jotka muokkaavat tilan tulevaisuutta. Onnistunut sukupolvenvaihdos vaatii joustavuutta ja kykyä nähdä asioita eri näkökulmista, mutta myös vahvaa halua säilyttää tilan arvot ja historia. Luopuja ja jatkaja voivat nähdä tilan eri tavoin, mutta molempien yhteinen päämäärä on tilan jatkuvuus ja hyvinvointi. 

Sukupolvien ketju maatilayrittämisessä on vahva, mutta se vaatii osapuolilta kykyä kasvaa yhdessä ja sopeutua muuttuvaan maailmaan. Kun tunneäly ja viisaus kohtaavat, syntyy sukupolvenvaihdos, joka on elämänkaaren jatkumo, jossa koti ja yritys kulkevat käsi kädessä. 

Päivi Mäkinen, koulutuspäällikkö – agri

Päivi Mäkinen

koulutuspäällikkö

paivi.makinen(a)syo.fi

Ilkka Raukola, yritystoiminnan kouluttaja

Ilkka Raukola

yritystoiminnan kouluttaja

ilkka.raukola(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin