Stress Relief & Well-being Strategies for Teachers in Tenerife
Osallistuimme helmikuun lopulla Stress Relief & Well-being Strategies for Teachers Erasmus -kurssille Teneriffalla. Päädyimme tähän kurssiin, koska se tukee työtämme opiskelijoiden ohjaamisen ja kouluttamisen parissa. Kurssilta lähdimme hakemaan menetelmiä stressin hallintaan ja hyvinvoinnin tukemiseen, sillä nämä aiheet ovat opetus- ja ohjaustyössä nousseet vahvasti esille. Sisällöistä on apua myös omaan jaksamiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen.
Kurssin sisältö ja ohjelma
Mistä löysimme kurssin?
Etsimme teemaan liittyviä kursseja Europass Teachers Academyn sivulta, jolla on 27 eri toimipistettä ympäri Eurooppaa. Kurssivalikoima on laaja.
Lennot ja majoitus
Koska kyseessä oli vk 8, eli Etelä-Suomalaisten talvilomaviikko, piti lennot varata hyvissä ajoin. Teimme lentohintavertailuja useamman eri lentoyhtiön ja hakukoneen avulla ja päädyimme Norwegianin lentoihin. Majoitus valittiin läheltä koulutuspaikkaa La Lagunasta, että päästään kävellen kulkemaan koulun ja majoituspaikan väli. Hotelli Cran Hotel La Laguna varattiin Booking- järjestelmän kautta ja se osoittautuikin tosi hyväksi hotelliksi.
Opiskelukaupunki San Cristobal de La Laguna
San Cristóbal de La Laguna eli lyhyemmin La Laguna on kaupunki Teneriffan itäosassa. Se oli Kanariansaarten pääkaupunkina vuoteen 1723 asti, jonka jälkeen pääkaupunkioikeudet sai läheinen Santa Cruz de Tenerife. La Laguna on yliopistokaupunki, joka vuonna 1999 pääsi myös Unescon maailmanperintökohdeluetteloon. San Cristóbal de La Lagunan vanhassa kaupunkialueessa on oma hohtonsa. Rakennukset ovat kauniita ja katuja on mukava kierrellä ympäriinsä ja kaupungista saakin parhaan kokemuksen katselemalla ja kiertelemällä kävellen.
Asukkaita kaupungissa on reilu 150 000 ja kaupungin vuonna 1792 perustettu yliopisto on Kanariansaarten vanhin yliopisto. La Lagunan suojelluista rakennuksista 361 kpl on peräisin 1500–1600- luvuilta.
Kurssin sisältö ja ohjelma
Kuuden päivän kurssilla ohjelmassa oli luentoja, itsenäisiä tehtäviä omaan hyvinvointiin liittyen, ryhmätehtäviä, kaupunkikierros ja kaksi retkeä Teneriffan nähtävyyksiin / luontoon. Kurssilla sai tuoda esiin omia ajatuksia ja kokemuksia sen verran kun halusi tai vain kuunnella.
- 19.2 Tutustuminen, esittelyt tuodun esineen/tavaran avulla, ryhmäytymisharjoitteita, stressin burnoutin ja hyvinvoinnin käsitteet, stressitekijät. Illalla ohjattu kävelykierros San Cristobal de La Lagunan (UNESCO) kaupungissa.
- 20.2 Hengitystekniikat jokapäiväiseen käyttöön, tunnetaidot, tunteiden säätely, päivittäiset rutiinit ja tavat parempaan uneen
- 21.2 Luovia mindfulness- menetelmiä, hermoston rentoutus (mm. parasympaattinen) ja ymmärrys kehon reaktioista ja selviytymismekanismeista, kuinka katkaista stressikierre
- 22.2 Anaga Rural Park: metsäretki, päivän aikana käytännön mindfulness- ja aistitietoisuusharjoituksia. Illalla yhteinen illallinen.
- Anagan maaseutupuisto on yksi Kanariansaarten kauneimmista laakeripuumetsistä.Anagan metsä on Teneriffan luoteisimmassa osassa ja kattaa yli 37 000 hehtaaria, mukaan lukien osia La Lagunasta, Santa Cruz de Tenerifestä ja Teguestesta.
- 23.2 Reflektio viikon varrella opituista asioista
ja mitä aikoo ottaa omaan käyttöön.
Kurssipalautteet ja todistusten jako. - 24.2 Retkipäivä: Los Gigantesin kalliot, Mascan ja Santiago del Teiden kaupungit.
Nämä kolme paikkaa sijaitsevat samalla alueella saarta ja ovat suhteellisen lähellä toisiaan. Masca on nätti kylä, joka oli aikoinaan alkuperäiskansojen siirtokunta ennen Teneriffan valloitusta vuonna 1496 ja jossa asuu nyt noin yhdeksänkymmentä ihmistä. Mascasta on upeat näkymät La Gomeran saarelle. Santiago del Teideä pidetään Teneriffan kauneimpana kylänä ja yhtenä Espanjan kauneimmista paikoista. Tiet olivat melko hurjia vuoristoteitä. Alla kuvia retkestä.
Osallistuja ja kouluttajat
Hakijoita ja osallistujia kurssilla oli niin paljon, että meidät jaettiin kahteen ryhmään. Osallistujia meidän ryhmässämme oli Saksasta, Kroatiasta, Ruotsista, Ranskasta, Italiasta ja me Suomesta. Osallistujat olivat kaikenikäisiä. Lähes kaikki olivat ammatillisen oppilaitoksen opettajia, mutta myös varhaiskasvatuksen opettajia ja yksi terveydenalan ammattilainen oli kurssilla mukana.
Kouluttajat olivat rautaisia oman alansa asiantuntijoita.
Pääkouluttajanamme oli alun perin kanadalainen Jennifer McBride. Hän on Europassin opettajankouluttaja Language Campus Academyssa Teneriffalla. Hänellä on psykologian maisterin tutkinto ja psykoterapian jatkotutkinto, ja hän on tehnyt yhteistyötä useissa tutkimushankkeissa (Iso-Britannia) yliopistojen kanssa sekä järjestänyt työpajoja ja koulutustapahtumia mielenterveyden ammattilaisille ja yhteisöryhmille. Jenniferin tunneilla saimme valtavan tietopaketin teeman teoreettiseen osuuteen.
Toinen kouluttajamme oli Sheryn Moon, englantilainen elämäntaidon valmentaja, opettaja ja opettajankouluttaja. Hän oli retkillä mukana ja hänen opastuksessaan saimme monia käytännöllisiä työkaluja mm. ryhmäytymiseen, stressinhallintaan ja vapauttavaan hengittämiseen.
Lisäksi kurssilla oli mukana kaksi muuta ohjaajaa/opasta ja toimiston henkilökunta oli saatavilla kaikkina koulupäivinä.
Vapaa-aika
Vapaa-ajalla tutustuimme omatoimisesti mm. La Lagunan kaupunkiin, läheiseen pääkaupunkiin Santa Cruziin, sekä kävimme bussilla myös Playa de las Teresitas- rannalla, joka on yksi Teneriffan kuuluisimmista rannoista. Iltapäivä oli silloin hieman tuulinen, joten emme uskaltautuneet mereen uimaan. Kahtena iltana ehdimme käydä myös hotellimme katolla olevalla uima-allasalueella, josta oli upeat näkymät.
Kokemuksia kurssista
Kurssin parasta antia oli saada syvempää ymmärrystä stressistä, siitä palautumisesta ja käytännönharjoitteita rentoutumiseen ja hetkessä elämiseen. Tärkeitä seikkoja olivat myös meidän osallistujien kansainvälistyminen, englannin kielen tehokkaampi käyttö ja verkostoituminen muiden maiden opettajien kanssa. Pari opettajaa olisikin kiinnostunut tulla Suomeen esim. job shadowing- jaksolle.
Ohjelma oli sopivan tiivis ja luentopäiviä täydensi mukavasti retkipäivät, johon oli myös sisällytetty käytännönharjoitteita. Espanjalainen kulttuuri tuli tutuksi mm. ruokien, siestan ja ei niin tarkkojen aikataulujen osalta. Kurssipäivissä aikatauluja noudatettiin tarkasti. Kurssipäiviin ei sisältynyt varsinaista lounastaukoa (vain kaksi pientä kahvitaukoa), johtuen ehkä siitä, että espanjalaiset syövät hieman eri aikoina, mihin me suomalaiset olemme tottuneet. Koululla oli tarjolla kahvia ja pientä välipalaa koko päivän.
Suosittelemme ehdottomasti Erasmus-matkoja kaikille, jotka haluavat oppia uutta, saada uusia tuttavuuksia eri puolilta Eurooppaa sekä käyttää englannin kieltä tehokkaammin ja rohkeammin.