Päivitys Windows 11:een (22H2)
Windows 11 on uusin Windows-käyttöjärjestelmäversio, joka julkaistiin lokakuussa 2021. Jos sinulla on jo Windows 10 -käyttöjärjestelmä tietokoneellasi, voit päivittää sen Windows 11:een, mikäli tietokoneesi täyttää tiettyjä laitteistovaatimuksia. Jos päivität Windows 10:sta, Microsoft suosittelee, että odotat kunnes saat ilmoituksen Windows Updaten kautta, että päivitys on valmiina laitteellesi.
Microsoft mukaan etuina on mm. parannettu turvallisuus: Windows 11:ssa on parannettu tietoturvaa useilla tavoilla, kuten sisäänrakennetulla suojauksella, joka estää haittaohjelmia ja muita tietoturvaongelmia.
Parempi suorituskyky: Windows 11:ssa on parannettu suorituskykyä useilla eri tavoilla, kuten nopeammalla käynnistymisajalla ja paremmalla akunkestolla kannettavissa laitteissa. https://www.microsoft.com/fi-fi/windows/windows-11?r=1#productivity
Windows 11 ei ole täysin maksuton käyttöjärjestelmä, mutta jos sinulla on jo voimassa oleva Windows 10 -lisenssi, saatat pystyä päivittämään Windows 11:een ilmaiseksi. Tämä päivitys koskee tietokoneita, jotka täyttävät tiettyjä teknisiä vaatimuksia, esim. prosessorin, RAM-muistin ja tallennustilan osalta. Yleisesti toteaisin, ettei ilmaista lounasta ole olemassakaan.
Microsoft Windows 11 Home Eng (64-bit OEM) on edullisin vaihtoehto. Tämän voi hankkia sen kuuluisan lounaan hinnalla, kuitenkin eri kieliversiot ja erityisesti pro versio nostaa hintaa huomattavasti.
Päivitys uusimpaan windowsiin
- Järjestelmä vaatimukset: https://www.microsoft.com/fi-fi/windows/windows-11-specifications
- Tietokoneen kunto päivityksen osalta
- Uudehkon koneet mahdolliset rajoitteet voit tarkastaa WindowsPCHealthCheckSetup sovelluksella: https://aka.ms/GetPCHealthCheckApp
- Sovelluksen löytää myös microsofitn sivustolta https://www.microsoft.com/fi-fi/windows/windows-11#pchealthcheck
- TPM
- Useimmat tietokoneet, jotka on toimitettu viimeisen 5 vuoden aikana, pystyvät suorittamaan Trusted Platform Module -version 2.0 (TPM 2.0). TPM 2.0 tarvitaan Windows 11 suorittamiseen, mikä on tärkeä rakenneosa tietoturvaan liittyville ominaisuuksille. TPM 2.0:aa käytetään Windows 11 useisiin ominaisuuksiin, kuten Windows Hello tunnistetietojen suojaamiseen ja BitLocker tietosuojaan.
On tietokoneita, jotka pystyvät käyttämään TPM 2.0-turvapiiriä, mutta sitä ei ole määritetty / käyttöön BIOS/UEFI:ssa. Jos harkitset päivittämistä Windows 11, varmista, että TPM 2.0 on käytössä laitteessasi.
- Secure Boot
- Ota Secure Boot käyttöön. Suojattu käynnistys on tärkeä suojausominaisuus, joka on suunniteltu estämään haittaohjelmien latautumista, kun tietokone käynnistyy. Useimmat nykyaikaiset tietokoneet pystyvät suojattuun käynnistykseen, mutta joissakin tapauksissa saattaa olla asetuksia, joiden vuoksi tietokone ei näytä pystyvän suojattuun käynnistykseen. Näitä asetuksia voi muuttaa tietokoneen laiteohjelmistossa.
Windows 11 voidaan asentaa myös koneisiin, jotka eivät täytä edellä mainittuja ominaisuuksia. Tällöin vaaditaan rekisterin muokkausta eikä sitä käsitellä tässä yhteydessä.
Jukka Hokkanen
IT-kouluttaja
jukka.hokkanen(a)syo.fi