Maatilayritysten muutoskestävyys – yhteistyöllä kohti tulevaisuutta

Maatalousala on jatkuvassa muutoksessa. Rakennemuutos kiihtyy, tilojen lukumäärä vähenee, ja kilpailu kiristyy. Selviytyminen ja menestyminen näissä olosuhteissa edellyttävät maatilayrittäjiltä ennen kaikkea muutoskestävyyttä. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Yksi ratkaiseva tekijä on yrittäjien kyky ja halu tehdä yhteistyötä.

Helpoimmin yhteistyön voi aloittaa koneiden yhteiskäytöstä ja hankinnoista. Kaikki viljelijät tietävät, miten koneiden hinnat ovat nousseet suhteessa tuotannon arvoon, ja korjauskustannukset pysyvät korkeina. Samalla tilakoot kasvavat, mikä lisää investointitarpeita entisestään. Yhteiskoneiden avulla voidaan jakaa näitä kustannuksia ja parantaa maatilan taloudellista kestävyyttä.
Kaikki eivät kuitenkaan ole innostuneita yhteistyöstä. Jotkut viljelijät haluavat säilyttää itsenäisyyden ja välttää muiden kanssa säätämisen. Toisinaan taas esteeksi nousee sopivan yhteistyökumppanin löytäminen. Kuitenkin juuri näissä tilanteissa kannattaisi avartaa katsontakantaa ja etsiä kumppaneita myös oman kylän ulkopuolelta. Esimerkiksi vanhat opiskelukaverit voivat olla luontevia yhteistyökumppaneita, sillä keskinäinen luottamus ja avoin keskustelu helpottavat yhteisten hankkeiden toteuttamista.
Tärkeintä on sopia asioista ennakkoon, jotta vältetään turhat ristiriidat ja varmistetaan, että yhteistyö on kaikkien osapuolten kannalta reilua.
Marja Alastalo
Jotta yhteistyö toimisi kitkattomasti, tarvitaan selkeitä pelisääntöjä. Yhteistyökumppanit sopivat etukäteen käytön aikatauluista, kustannusten jaosta ja vastuista. Tärkeintä on sopia asioista ennakkoon, jotta vältetään turhat ristiriidat ja varmistetaan, että yhteistyö on kaikkien osapuolten kannalta reilua.
Yhteistyö ei hyödytä vain taloudellisesti, vaan myös tiedon ja kokemusten jakaminen on arvokasta. Kollegoiden kanssa keskusteleminen avaa uusia näkökulmia ja auttaa löytämään parempia toimintatapoja. Kun yhteistyö toimii, se voi kasvaa laajemmaksi ja tuottaa merkittäviä etuja. Esimerkiksi tuottajaorganisaation kautta viljelijät voivat yhdistää voimansa ja neuvotella parempia ehtoja sekä osto- että myyntisopimuksissa. Nykytilanteessa maatilayrittäjien kannattaa olla uteliaita, rohkeita ja avoimia uusille toimintatavoille. Muutoskestävyys ei tarkoita vain sitkeyttä ja sopeutumista, vaan myös ennakkoluulottomuutta uusien mahdollisuuksien suhteen. Kun maatalous kohtaa jatkuvia haasteita, yhteistyö voi olla avain paitsi selviytymiseen, myös menestykseen.