Maatilan tuotannon kehittäminen

27.9.2024

Maatilan tuotannon kehittäminen on aihe, jossa riittää aina pohdittavaa ja parannettavaa. Toimimme jatkuvasti muuttuvien olosuhteiden, kuten säätilojen ja luonnon, sekä elävien kasvien ja eläinten kanssa. Tämä tarkoittaa, että tuotantomme ei koskaan ole täysin ennustettavissa tai vakaa. Vaikka emme voikaan päästä teollisuustuotannon, kuten japanilaisten autotehtaiden, huipputehokkuuteen, voimme silti pyrkiä kohti mahdollisimman hyvin optimoitua maatilan toimintaa. 

Kuulokkeet.
Kuuntele blogi äänitteenä

Viljelijän arki pyörii usein tuotannon kehittämisen ympärillä. Jatkuvasti mietitään, miten voisi löytää uusia säästökohteita, parantaa satoja tai tuotosta, sekä tehostaa koneiden ja työvoiman käyttöä. Miten kehittämistyöstä voisi saada vieläkin enemmän irti?

Ensimmäinen askel on tuntea nykytilanne tarkasti: mitkä asiat toimivat hyvin ja missä on parannettavaa? Miten mitataan?  Vertailu muihin tiloihin voi tarjota hyödyllistä näkökulmaa, mutta on tärkeää, ettei vain kopioi toisten toimintatapoja. Jokaisella tilalla on omat erityispiirteensä, ja kehitystyön on perustuttava tilan omaan strategiaan. Esimerkiksi, jos tilan pellot ovat hyvässä kunnossa ja sato-odotukset korkealla, kasvinsuojeluun panostaminen voi olla perusteltua. Sen sijaan heikosti tuottavilla pelloilla on viisaampaa keskittyä ensin pellon kunnostamiseen. 

Jatkuvasti mietitään, miten voisi löytää uusia säästökohteita, parantaa satoja tai tuotosta, sekä tehostaa koneiden ja työvoiman käyttöä

Jotta kehittämistyö olisi tehokasta, sille on asetettava selkeät taloudelliset tavoitteet. Kun tiedetään, mihin pyritään, voidaan arvioida kustannuksia ja laatia konkreettisia laskelmia. Jos tavoitteena on esimerkiksi sadon lisääminen, on tärkeää myös suunnitella ja aikatauluttaa toimenpiteet, jotka auttavat tämän tavoitteen saavuttamisessa. 

Tuotannon kehittäminen on jatkuva prosessi, ja sen on tarkoitus olla sellaista. Prosessi kannattaa jakaa pienempiin osiin, määritellä tarkat tavoitteet ja aikataulut, jakaa vastuut selkeästi ja seurata edistymistä. Kun kehittämisprosessi on kunnolla hallinnassa, se mahdollistaa jatkuvan parantamisen: 

  1. Määrittele 2-3 konkreettista kehittämiskohdetta. 
  1. Pilko ne tarvittaessa pienempiin vaiheisiin ja kuvaile prosessi. 
  1. Aikatauluta vaiheet selkeästi. 
  1. Jaa vastuut. 
  1. Seuraa kehitystä säännöllisesti. 
  2. Aseta uusi tavoite ja toista prosessi.

Tuotannon kehittäminen on jatkuva prosessi, ja sen on tarkoitus olla sellaista.

Viljelyssä toimenpiteiden vaikutukset näkyvät usein hitaasti, mutta pitkäjänteisellä kehittämistyöllä tulokset alkavat näkyä. Kun tätä kehittämiskehää toistetaan vaikkapa 20 vuoden ajan, on varmaa, että tilalla on edistytty huomattavasti. Jatkuva kehittäminen ja optimointi luovat perustan maatilan menestymiselle myös tulevaisuudessa. 

Marja Alastalo

Marja Alastalo

yritystoiminnan kouluttaja

marja.alastalo(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin