Maatilan toimitusjohtaja

11.4.2023

SYOagri blogi Mikko Lääveri.

Kolme tärkeintä syytä yhtiöittää maatalous ovat verotus, verotus ja verotus. Ainakin Esson baarissa saamani tiedon mukaan!

Kun maatalouselinkeinolla menee hyvin ja joskus vähän huonomminkin, nousee helposti puheenaiheeksi verotus ja sen välttely. Monenlaista asiantuntijaa löytyy puhumaan maatilan osakeyhtiömuodon eduista ja varsinkin siitä, että veronmaksu loppuu, kun osakeyhtiö alkaa.

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi äänitteenä tästä

No eihän se niin ole, vaikka yhtiömuodon muutos avaakin monia mahdollisuuksia, mitä elinkeinonharjoittajana toimiva ei voi käyttää. Täysin vaivaton ei muutosprosessi eikä osakeyhtiönä toimiminenkaan ole jo pelkästään sen vuoksi, että toimintaa alkaa säädellä yrityslainsäädäntö maatiloille räätälöityjen lakien ja määräysten sijasta.

Voisikohan maatilan yhtiöittämistä ja sen syitä lähestyä muulta, kuin verotuksen suunnalta? Maatilalla harjoitettavan yritystoiminnan tärkein voimavara on yrittäjä ja samalla hän on suurin riskitekijä. Siksipä yhtiöittämisessäkin kaikki alkaa yrittäjästä. Mitä hän toiminnallaan tavoittelee ja mitä on saanut aikaan tähän asti. Voiko hän sitoutua kasvavaan yritystoimintaansa pitkällä aikavälillä?

Osakeyhtiöittäminen tuo maatilan talouteen lisää liikkumavaraa. Perinteinen maatilan verotettavan tuloksen minimointi muuttuu osakeyhtiössä verosuunnitteluksi ja tuloksen tavoitteluksi.

Jos maatilan toimita on täydessä vauhdissa ja tuottaa tulosta, on yhtiöittäminen monesti harkinnan arvoinen. Varsinkin silloin, kun takana on voimakas investointivaihe ja velkaa on niskassa reilunlaisesti. Onhan osakeyhtiöllä perinteiseen elinkeinonharjoittajaan nähden parempi velankantokyky juuri sen mainitun verotuksen takia. Mikäli tilalla on alhainen velkaisuus ja nettovarallisuutta kertynyt mukavasti, ei yhtiöittämisen kanssa tule kiire, vaan verojen kanssa pärjää perinteisinkin menetelmin.

Verotus on tärkeä syy yhtiöittää maatila, mutta ei ainoa.

Yksi tärkeimpiä muutoksia maatilan osakeyhtiömuotoon siirtyessä tulisi tapahtua yrittäjän päässä. Kun aiemmin verotettava tulos on yritetty painaa keinolla millä hyvänsä mahdollisimman alas, voi osakeyhtiössä keskittyä täysillä tuloksen tekemiseen. Tähän velvoittaa jo osakeyhtiölakikin. Verotus kun ei nousen 20 prosentista, vaikka voittoa tulisi kuinka paljon. Tämä vapaus voi olla piristysruiske koko tilan tuotannolle ja tilan isäntä tai emäntä voi toimitusjohtajan ominaisuudessa tähdätä vapautuneesti kohti taloudellista menestystä. Siinä sivussa sitten oma, henkilökohtainen talouskin on kunnossa, kun yhtiö tuottaa kassavirtaa nostettavaksi palkkoina ja myöhemmin osinkoina.

Mikko Lääveri.

Mikko Lääveri
yritystoiminnan kouluttaja
mikko.laaveri(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin