Maatilan talouden uutisointi raflaavaa -miten meillä oikeasti menee?

3.2.2023

SYOagri blogi Sari Kentta.

Uutisoinnissa, sosiaalisessa mediassa, jokainen kanava suoltaa ”kuinka maataloudella oikein menee”. Kuinka meillä oikeasti menee?

Luodaanko yleisellä tasolla kuvaa tietyn tyyppisestä maatilasta, joka kamppailee vaihtelevien sääolosuhteiden armoilla, alati nousevien kustannusten paineessa, vai tarkastellaanko maatiloja yleisellä tasolla muutamien mielipidekirjoitusten kautta.

Kuulokkeiden kuvake.
Kunntele blogi, klikkaa kuulokkeita

Oikeasti maatiloilla varaudutaan pitkiin talviin, jolloin eläinten ruokavarastot on oltava kunnossa, eläimistä huolehditaan, vaikka ulkona olisi pakkasta ja lunta. Olemme siis tottuneet selviämään yli pitkien talvien ja kykenemme tuottamaan ruokaa enemmän kuin omiin tarpeisiin.

Maatilayrittäjät lisäävät jatkuvasti osaamistaan niin talouden, kuin tuotannonkin osalta. Käytännössä voidaan todeta, että maatilayrityksissä pärjääminen päivittäisellä tasolla on jo melkoisen osaamisen taitolaji, siellä kun jokaista tehtävää varten ei ole omaa tekijää, vaan yrittäjät hoitavat itsenäisesti hyvin laaja-alaisesti eri tehtäviä. Taloudenhoitoa ei voida myöskään ulkoistaa kokonaisuudessaan, vaan päätökset on tehtävä yrittäjätasolla.

Maatilayrittäjän on lisättävä kyvykkyyttään niin talousosaamisen, kuin tuotannonkin osalta

Talousosaamisen ja liiketoimintaosaamisen tarve korostuu erityisesti hankalina aikoina, jolloin jokainen euro on harkittava tarkkaan. Joudutaan kenties luopumaan jostakin, että mahdollistetaan jotakin toista. Maatilojen investointitarpeet tulevat kasvamaan, kun kehittämiseen tarvittavia varoja ei ole käytettävissä riittävästi. Tämäkin on ihan tavanomaista yritysten sisäistä muutosta, jota tapahtuu niin suuremmissa, kuin pienemmissäkin yrityksissä.

Talousosaamisen ja liiketoimintaosaamisen tarve korostuu erityisesti hankalina aikoina, ja siitä syystä osaamista on kartutettava jatkuvasti.

Sari Kentta.

Sari Kentta

yritystoiminnan kouluttaja

sari.kentta(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin