Kuka tekee lopullisen päätöksen maatilayrityksessä?
Maatila on perheyritys, jossa päätöksentekijät ovat yhtä aikaa sekä perheenjäseniä, että osia yrityksen linjaorganisaatiota. Päätöksenteon kannalta ei maatilan organisaatiomalli ole aina kaikista toimivin. Ei ole tavatonta, että emäntä antaa työntekijälle erilaisen ohjeen kuin isäntä. Tai että toinen yrittäjäpariskunnasta on enemmän huolissaan rahan riittävyydestä, kun taas toinen on hanakasti konekaupoilla, jos tilillä on rahaa. Muitakin esimerkkejä varmasti on. Yhtä ja samanlaista mallia ei ole. Yhteistä on vain se, että maatilaorganisaatiossa yrityksen omistajia sitoo yhteen muu kuin verokortti ja työsopimus.
Erilainen näkemys tavoitteista on kuluttavaa
Useimmiten maatilan päätöksenteosta vastaa pariskunta. Ongelmia voi tulla, jos puolisoiden kunnianhimo ja tavoitteet ovat erilaiset. Jos yritystoiminta on pientä, eivät ongelmat ehkä nouse ylitsepääsemättömiksi. Mutta jos maatila on ns. miljoonaluokassa, niin vaatimukset johtamiselle eivät oikein siedä ristiriitoja tai johtamisen epäjohdonmukaisuuksia. Nyt en tarkoita vain ongelmia liiketoiminnassa, vaan myös parisuhteessa ja muussa hyvinvoinnissa. On nimittäin hyvin kuluttavaa, jos yrityksen pyörittämiseen liittyvät tärkeinä pidettävät asiat asiat ovat hyvin erilaisia yrittäjäpariskunnalla. Muissa yrityksissä vastuualueet on määritelty työsopimuksessa ja toimenkuvaa kehitetään esim. kehityskeskusteluissa. Ja jos yhteistä säveltä ei löydy, on osapuolilla useimmiten mahdollisuus irtaantua yhteistyöstä ilman että koko maailma menee sekaisin.
Selkeät vastuualueet auttavat
Miten sitten varmistaa, että yrittäjäpariskunta soutaa samaan suuntaan ja myös pysyy veneessä? Seuraisin vain tekijänoikeustulojen virtaa pankkitilillä, jos tuohon osaisin oikeasti vastata. Mutta sen tiedän, että ongelma on todellinen aika monellakin maatilalla. Yksi ratkaisu on se, että myös perheenjäsenillä on selkeät vastuualueet. Vastuualueet, joista he päättävät. Aina ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta päätöksiin pitää tyytyä ja muihin pitää luottaa.
Keskustele ja suunnittele yhdessä!
Ajatuksenlukutaito on edelleenkin melko harvinaista, joten tärkeää on keskustella eli osata kuunnella ja itse puhua. En osaa keskustelun kehittämisvinkkejä antaa myöskään, mutta yksi vaihtoehto on lähteä koulutukseen yhdessä, vaikka koko yrittäjäperhe. Perusteluna se, että koulutuksissa parhaimmillaan ohjatusti tehdään suunnitelmia ja laskelmia juuri niistä asioista, jotka kaikkien kuuluu tietää ja jotka ovat kaikille yhteisiä.
Se, miten maatilaperheyritystä pyöritetään ei ole ihan yksinkertaista. Parhaimmillaan puolisoiden välinen intohimo ja yhdessä tehty työ tuottavat jotain ennenkuulumatonta. Jotain mihin kumpikaan yksin ei pääse. Ja pahimmillaan koko työmaa on yhtä kiirastulta.
Ilkka Raukola
yritystoiminnan kouluttaja
ilkka.raukola(a)syo.fi