Kiinteiden kustannusten hallinta johtamalla

19.6.2024

Maatilojen taloudelliseen tulokseen vaikuttavat monet tekijät, eivätkä pelkästään hyvä satotaso tai tuotos. Eri tilojen kulurakenteissa on suuria eroja, erityisesti kiinteissä kustannuksissa, jotka voivat vaihdella merkittävästi. Näitä kustannuksia muodostavat pääasiassa pellon kustannukset, rakennuskustannukset sekä koneiden hankinnat. Vaikka kiinteitä kustannuksia on monenlaisia, edellä mainitut ovat usein suurimpia ja siten merkittävimpiä.

Kuulokkeet.
Kuuntele blogi äänitteenä

Rakentaminen on hyvä esimerkki johtamisen tärkeydestä. Miksi yhden navetan kustannukset ylittävät budjetin, kun taas toinen pysyy suunnitelmassa? Vastaus löytyy projektin johtamisesta: huolellinen suunnittelu, vaihtoehtojen tarkastelu ja selkeä käsitys siitä, mitä lopputulokselta halutaan, ovat avainasemassa. Vaikka rakentamisessa tulee aina yllätyksiä, hyvin suunnitellussa projektissa nämä yllätykset pysyvät hallinnassa. Näin vältytään ajattelulta, jossa kun kerran rakennetaan, tehdään viimeisenpäälle kustannuksista välittämättä ja tehdään silti hyvin, mutta tarkoituksen mukaisesti.

Sama pätee konehankintoihin. Ennen ostoa on tärkeää pohtia huolellisesti, mihin tarkoitukseen ja miksi konetta tarvitaan. Onko olemassa vaihtoehtoja, kuten urakoitsijan käyttö, yhteistyö muiden tilojen kanssa tai koneen tarpeettomaksi tekeminen esimerkiksi kasvivalinnoilla? Kun suunnitelma on tehty, on helpompi pysyä budjetissa ja välttää ylimääräiset kustannukset.

Maatilalla tulee olla pitkän tähtäimen suunnitelma tarpeellisista investoinneista

Marja Alastalo

Pellon kiinteissä kustannuksissa menestyjä panostaa määrän sijasta pellon kasvukuntoon. Parempi sato pienemmältä alalta vähentää kiinteitä kustannuksia huomattavasti. Vuokrapellon järkevyyttä tulee aina pohtia huolellisesti ja huomioida pellon sadontuottokyky. Yleensä satsaus pellon kasvukuntoon, kuten ojitus, kalkitus ja maan rakenteen parantaminen syväjuurisilla kasveilla, on investointi, joka maksaa itsensä takaisin.

Tämä kustannusten hallinta ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei maatilalla pitäisi investoida. Päinvastoin, maatilalla tulee olla pitkän tähtäimen suunnitelma tarpeellisista investoinneista. Hyvinä vuosina investointisuunnitelmaa voidaan aikaistaa ja huonoina lykätä. Investoinnit tulisi suunnitella tilan strategian mukaisesti, jolloin vältytään heräteostoksilta ja varmistetaan investointien kannattavuus pitkällä aikavälillä.

Pellon kiinteissä kustannuksissa menestyjä panostaa määrän sijasta pellon kasvukuntoon.

Marja Alastalo
Marja Alastalo.

Marja Alastalo

yritystoiminnan kouluttaja

marja.alastalo@syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin