Erasmus+ -vaihto Kroatiassa: Englannin oppimista ja kulttuurielämyksiä

7.10.2024

Erasmus+ -vaihto-opiskelijoita monista eri kulttuureista ja Henni Suomen yrittäjäopistolta.

Syyskuussa 2024 sain Suomen Yrittäjäopiston kautta tilaisuuden osallistua Erasmus+ -liikkuvuusjaksolle Kroatiassa, Splitissä.

Viikko (16.-22.9.) oli täynnä oppimista ja uusia kokemuksia, kun osallistuin “English for Absolute Beginners with the Callan method” -kurssille. Englannin kielen kertaamisen ja vahvistamisen lisäksi pääsimme sukeltamaan myös paikalliseen kulttuuriin, mikä oli supermielenkiintoinen lisä kielikurssille.

Callan-metodi – tehokasta kielen oppimista

Kielikurssilla opiskeltiin Callan-metodin avulla. Callan-metodi on nopeatempoinen opetusmetodi, jossa painotetaan suullista vuorovaikutusta ja toistoa: ”repeat, repeat, repeat”. Metodin mukaan opettaja esittää kysymyksiä, joihin kurssilaiset vastaavat heti ilman miettimisaikaa. Tämän tarkoituksena on rohkaista kielenkäyttöön ilman pelkoa virheistä. Opettaja myös korjaa kaikki virheet välittömästi, jotta väärin lausutut asiat eivät jää mieleen, vaan viimeisimpänä muistijälkenä on oikein lausuttu sana tai lause.  

Kurssin aikana kertasimme englannin kielen perussanastoa, kuten huonekaluja, ruokia, vaatteita, värejä ja numeroita, sekä kielioppia. Menetelmä oli erinomainen tapa harjoitella lausumista ja kehittää kuullun ymmärtämistä, mitkä olivatkin liikkuvuusjaksoni tärkeimmät tavoitteet.

Suomen yrittäjäopiston kouluttaja Heini Erasmus+ -vaihdossa Kroatian Splitissä.

Kurssi innosti jatkamaan kieliopintoja

Viikon aikana huomasin, että itseluottamukseni puhua englantia parani paljon.

Erasmus+ -vaihto todellakin innosti jatkamaan englannin kielen opiskelua. Viikon aikana huomasin, että itseluottamukseni puhua englantia parani paljon. Vaikka olenkin englannin puhumisen kanssa vasta alkutaipaleella, koen tämän viikon jälkeen olevani rohkeampi käyttämään englantia myös puhuttaessa.

Monikulttuurista oppimista ja uusia näkökulmia

Meidän kurssillamme oli kuusi osallistujaa – 2 Puolasta, 2 Virosta, 1 Saksasta/Slovakiasta ja minä Suomesta. Kansainvälinen ympäristö toi oman lisänsä oppimiskokemukseen, ja keskustelimme paljon paitsi englannin kielestä ja Kroatian kulttuurista myös omista kulttuureistamme. Oli hauska huomata, että Suomi, erityisesti Lappi ja lumi, herättivät paljon kiinnostusta ja ihastusta muissa osallistujissa.  
 
Kroatialaiseen kulttuuriin kuuluu vahvasti kahvikulttuuri, joka poikkeaa esimerkiksi suomalaisesta. Kroatiassa kahville meneminen ei ole pelkkää kahvin juomista, vaan se on ennen kaikkea tapa viettää aikaa yhdessä ja keskustella. Kahvikuppi, joka on vain noin 6×8 cm kokoinen, voi kestää useita tunteja, ja kahvin nauttiminen yhdessä voi venyä 2-3 tunniksi – joskus pidemmäksikin.  

Vieraanvaraisuus on myös olennainen osa kulttuuria; kun vierailet kroatialaisen ystävän luona, voit olla varma, että sinulle tarjotaan aina jotain syötävää. Kannattaakin mennä kylään nälkäisenä, sillä ruokia on aina runsaasti tarjolla!

Retkipäivä Šibenikiin ja Primošteniin

Viikon kohokohta oli retki Šibenikiin ja Primošteniin. Šibenikissä saimme opastetun kierroksen, jossa tutustuimme kaupungin historiaan ja paikalliseen elämään. Erityisesti Pyhän Jaakobin katedraali jäi mieleeni. Se onkin yksi UNESCOn maailmanperintökohteista. Mieleeni jäi myös maan alhainen palkkataso ja siihen nähden korkeat hinnat niin asumisen kuin muun elämisen suhteen. Oppaamme ihmetteli itsekin, miten he tulevat toimeen, ja silti voivat käydä kahvilla, jäätelöllä, ravintolassa ja nauttia elämästä. 

Erasmus+ vaihtoopiskelijoita monista eri kulttuureista.
Retkipäivä Primoštenin rannalla. Kuvassa Erasmus+ -kurssilaisia eri kulttuureista. Heini toinen vasemmalta.

Šibenikistä jatkoimme matkaa Primošteniin, jossa kiersimme vanhankaupungin ja vietimme aikaa upealla, lähes kahden kilometrin pituisella rannalla. Vesi oli kristallinkirkasta, ja ranta oli täydellinen paikka rentoutua, uida ja nauttia auringosta. 

Kokemus kantaa tulevaisuuteen

Uskon, että tästä kokemuksesta tulee olemaan hyötyä tulevaisuudessa, kun kansainvälisyys ja englannin kielen taito tulevat yhä yleisemmäksi päivä päivältä.

Erasmus+ -vaihto tarjosi paljon enemmän kuin mitä lähtiessä odotin. Viikko oli loistava tilaisuus kasvattaa rohkeutta puhua englantia ja syventää ymmärrystä eri kulttuureista.

Erasmus+ -vaihto toimikin hyvänä lähtölaukauksena englannin kielen syvempään opiskeluun, ja nosti hurjasti motivaatiota jatkaa englannin kielen opiskelua.

Uskon, että tästä kokemuksesta tulee olemaan hyötyä tulevaisuudessa, kun kansainvälisyys ja englannin kielen taito tulevat yhä yleisemmäksi päivä päivältä.

Suomen Yrittäjäopiston työntekijä Heini Kroatiassa Erasmus+ -vaihdossa.
Heini ja Erasmus+ -kurssikaverit Kroatiassa
Šibenikissä.

Kirjoittaja

Suomen Yrittäjäopisto on saanut EU:n Erasmus+ -rahoitusta henkilökunnan liikkuvuusjaksojen toteuttamiseen.

Euroopan Unionin osarahoittama -logo.