Erasmus-ohjelma on pelkkää plussaa

11.9.2024

Ulla Teacher Academyn edessä.

Englannin kielen kurssilla Irlannissa

En nyt yhtään kehuskele, kun sanon, että Suomen Yrittäjäopisto on onnistunut kätevästi edistämään henkilökuntansa kansainvälistymisvalmiuksia.

Osallistuin nimittäin minäkin Erasmus+ -ohjelman kautta edistyneiden englannin kielen kurssille. Olin Dublinissa Irlannissa 12.-17.8.2024. Kurssin toteutti Europass Teacher Academy Ireland.

Ohjelman slogan lupaa: ”Erasmus+ muuttaa elämäsi ja avartaa maailmaasi.”

Miten kävi minulle?

Varför Dublin?

Ennen lähtöä tuumin, että haluan saada lisää varmuutta englanniksi esiintymiseen. Eikä uusi into kielen opiskeluun olisi sekään pahitteeksi.

Ja mitä jos verkostoidun muiden eurooppalaisten kanssa? Saattaisin vaikka kuulla, mitä muiden maiden oppilaitoksissa puuhataan!

Tuumasta toimeen. Hain kielikurssille Irlantiin, koska siellä englantia puhutaan joka paikassa. Ei menisi vapaa-aikakaan hukkaan. M.O.T.

Ohjelman slogan lupaa: ”Erasmus+ muuttaa elämäsi ja avartaa maailmaasi.” Miten kävi minulle?

Kylpemistä kielessä

Perillä todellisuus valkeni: opetus pienryhmässä oli oikeasti tehokasta. Meitä oli edistyneiden ryhmässä kokonaiset neljä opiskelijaa ja kaikki eri maista.

Pääsi urakalla puhumaan englantia koko viikon 30 tunnin edestä! Kieltä sai käyttää oppituntien väliajoillakin, vapaa-ajasta puhumattakaan.

Samalla viikolla oli kursseille päättänyt ilmaantua paljon opiskelijoita Erasmus-ohjelman ympäri Eurooppaa. Kuka opiskeli englannin kurssilla, kuka haki vinkkejä opettamiseen tai tekoälyn käyttöön opetuksen tukena.

Teacher Academyn luokka.
Kurssin järjesti Europass Teacher Academy Ireland. Opetus pienryhmässä oli tehokasta.

Suomesta oli tietenkin mukana sataprosenttista ruisleipää ja markkinoiden väkevintä salmiakkia.

Porkkanaa ja pelejä

Ja mitä olisi opiskelu ilman ruokaa? Ei yhtään mitään.

Päivän porkkana oli koulun organisoima todellinen eurooppalaisten makujen sekahedelmäsalaatti – kansainvälinen ruokamaistelu.

Sinne kukin opiskelija toi omasta maastaan tyypillistä suuhunpantavaa. Suomesta oli tietenkin mukana sataprosenttista ruisleipää ja markkinoiden väkevintä salmiakkia.

Eikä tässä vielä kaikki.

Oppitunneilla emme tyytyneet istumaan luokkahuoneessa. Ajatusten avartamiseksi vierailimme Irlannin maastamuuttomuseo EPIC:ssä. Siellä vihreän saaren historia avautui ihmiskohtaloiden ja irlantilaisten muuttoliikkeen myötä.

Taisi museon interaktiivisuus peleineen tehdä minulle pienet tepposet, sillä hupsista vain – vietin siellä huomaamatta yli kolme tuntia.

EPIC-museo Dublinissa.
Irlannin maastamuuttomuseo EPIC kertoo interaktiivisesti Irlannin historiasta ja irlantilaisten vaikutuksesta maailmalla.

Tutkitusti liikkuminen edistää oppimista.

Ehkä juuri se mielessä koulu tarjosi vauhdikasta irlantilaisten tanssien opetusta tunnin verran koulupäivän jälkeen.

Liikuttavaa opiskelua

Tutkitusti liikkuminen edistää oppimista. Ehkä juuri se mielessä koulu tarjosi vauhdikasta irlantilaisten tanssien opetusta tunnin verran koulupäivän jälkeen.

Kuvioita opetellessa tuli hiki, mutta ainakin porukka pääsi hyvään alkuun luutatanssin alkeissa ja piiritanssien askelissa.

Koulu järjesti myös opastetun kävelykierroksen kaupungilla ja linja-autoretkiä Dublinin ulkopuolelle Irlannin vihreisiin maisemiin.

Kohteina olivat Wicklowin kreivikunnan alueella Powerscourtin maaseutukartano, Glendaloughin luostarialue ja Russboroughin talo taidekokoelmineen.

Ohjelmaa koko rahan edestä

Osallistuin kaikkeen tarjottuun ohjelmaan. Ja kyllä kannatti. Siellä tutustui muihin osallistujiin ja kuuli jänniä juttuja Irlannista. Ne olivat myös loistavia tilaisuuksia oppia ja käyttää kieltä.  

Suuria vapaa-ajan ongelmia ei siis ollut. Joka tapauksessa kaupungissa on ja sen lähiympäristössä olisi nähtävää pidemmäksikin aikaa kuin viikoksi.

Itsenäisesti vierailin Dublinin puistoissa ja museoissa, minkä ehdin. Suurin osa museoista nimittäin menee kiinni jo klo 17.00, joten suunnitelma oli hyvä olla.

Lisäksi käveleskelin kaupungilla ja kiertelin nähtävyyksiä. Onneksi muuten varsin arvaamaton Irlannin sää suosi, sillä jalkaisin ehtii näkemään kaupunkia ja rakennuksia ajan kanssa.

Glendaloughin luostarin alue ja vierailukeskus.
Yksi Teacher Academyn järjestämä retki suuntautui muinaisen, 500-luvulta peräisin olevan Glendaloughin luostarin alueelle. Taustalla oikealla pyöreä torni ja vasemmalla Pyhän Kevinin kirkkko noin 1100-luvlta.

Majapaikasta ei ollut mahdoton matka kuuluisimpiin nähtävyyksiinkään tai Dublinin keskustaan.

Opiskelija-asuntolassa on tunnelmaa

Dublin on kallis kaupunki. Etenkin hotellimajoitus on loma-aikoihin tyyristä ja sitä on rajallisesti kohtuullisella etäisyydellä keskustasta.

Koulu tarjosikin kurssille ilmoittauduttuani mahdollisuutta majoittua opiskelija-asuntolaan noin 3 kilometrin päässä koulusta.

Asuntola oli hyvä valinta. Majapaikasta ei ollut mahdoton matka kuuluisimpiin nähtävyyksiinkään tai keskustaan.

Asuntolassa majoittui myös muita Erasmus-vaihdossa olevia, joten halutessaan juttua pääsi heittämään heidän kanssaan.

Ulla St. Patrickin katedraalin edessä Dublinissa.
Ulla Dublinin yhden suosituimman nähtävyyden, Pyhän Patrickin katedraalin edessä.

Kävelyä ja kaksikerrosbusseja

Ulkoilutin kenkiäni ahkerasti Dublinissa. Kävellessäni muistuttelin itseäni, että saa olla varovainen.

Autojen lisäksi kaduilla liikkuu kovaa ajavia pyöräilijöitä ja hurjaa vauhtia kiitäviä sähköpotkulautailijoita. Sekaan mahtuu niin ruokakuskeja kuin satunnaisia matkailijoitakin.

Liikenne kun on vasemmanpuoleista, niin etenkin jalankulkijana voi vanhasta tottumuksesta helposti tehdä virheen. Ensin on katsottava oikealle, sitten vasemmalle ja vielä kerran oikealle – päinvastoin kuin on lapsesta asti oppinut.

Jos kävely ei kiinnosta, ei hätää.  Julkinen liikenne toimii Dublinissa varsin hyvin.

Jos kävely ei kiinnosta, ei hätää.  Julkinen liikenne toimii Dublinissa varsin hyvin. Bussilla, raitiovaunulla ja paikallisjunilla pääsee kätevästi paikasta toiseen.

Itse ostin heti kaupunkiin saavuttuani 7 päivän matkustuskortin, Visitor Leap Cardin. Sillä voi matkustaa julkisilla liikennevälineillä rajattomasti.

Omatoimikiertoajelunkin saa, jos hyppää jonkin kaksikerrosbussin toiseen kerrokseen ja ajelee linjan päästä päähän. Eikä maksa paljon.

Kaksikerroksinen bussi Dublinissa.
Suurin osa Dublinin busseista on kaksikerroksisia.

Arvasin, että jotain tällaiselle kurssille lähtö tuhoaa.

No, kannattiko lähteä?

Arvasin, että jotain tällaiselle kurssille lähtö tuhoaa.

Kurssi kaatoi turhia esteitä kielen käyttämisen tieltä ja loi yhteyksiä ihmisiin. Kehittymisporkkanaa varmasti maistan jatkossakin, sillä niin hyvältä se maistui.

Erasmus-vaihtoon on parasta lähteä yksin. Silloin tutustuu paremmin uusiin ihmisiin ja on pakko käyttää kieltä.

Elämä ei muuttunut, mutta maailma avartui. Ja innostuin, kun onnistuin.

Kirjoittaja

Suomen Yrittäjäopisto on saanut EU:n Erasmus+ -rahoitusta henkilökunnan liikkuvuusjaksojen toteuttamiseen.

Euroopan Unioinin osarahoittama -logo.