Erasmus+ -jaksolla Firenzessä: Mindfulness-, kulttuuri- ja ruokamaistiaisia hyvässä seurassa
Suomen yrittäjäopiston kautta saimme tilaisuuden osallistua Erasmus+ -liikkuvuusjaksolle Firenzeen, Italiaan Mindfulness -kurssille
Informaatiotulva ja jatkuvat muutokset keskeyttävät syvempää asioihin perehtymistä niin opiskelijoilla kuin kouluttajilla. Keskittyminen ei onnistu ja sataakin. No tähän ongelmaan löysimme ratkaisun Erasmus+ -kurssin sisällöstä, joka iski suoraan tajuntaamme: Mindfulness for Teachers!
Suomen yrittäjäopiston kautta saimme sitten tilaisuuden osallistua Erasmus+ -liikkuvuusjaksolle Firenzeen, Italiaan Mindfulness -kurssille.
Miksi Firenze?
Mindfulness aihealueena tuntui juuri sopivan hakemaamme teemaan ja Firenze aurinkoisena kulttuurikaupunkina hyvän ruuan lisäksi houkutteli hakeutumaan tälle kurssille.
Firenzessä liikuttaessa törmää taiteeseen lähes joka paikassa, kuitenkin Firenze on muutakin kuin taiteen ystävien keidas. Se on eloisa kaupunki täynnä ainutlaatuista kulttuuria ja rikasta historiaa. Mainitsemisen arvoisina asioina lisäksi ihanteellinen sää sekä meille fanaattisille ruuan ystäville suussa sulavat pastat, juustot ja tiramisut pienissä perheravintoloissa.
Kuvassa yksi monista Daavid-patsaista Palazzo Vecchion eli Firenzen kaupungintalon edessä.
Opiskelijoita ja ystäviä eri kulttuureista
Kurssin ensimmäinen aamupäivä käytettiin opiskelijoiden esittelyihin. Opiskelijat esittelivät itsensä ja kertoivat työstään sekä työpaikoistaan. Opiskelijoita oli Euroopan eri maista kuten Saksasta kolme henkilöä, Belgiasta yksi, Ruotsista yksi sekä Suomesta kaksi henkilöä. Kurssin opettaja oli Italiasta.
Ensimmäinen aamupäivä oli erittäin antoisa ja saimme kuulla mielenkiintoisia tarinoita ja käytänteitä eri oppilaitosten toiminnasta. Ryhmämme koostui opettajista, joiden oppilaat olivat eri ikäisiä. Toisilla opiskelijat olivat teini-ikäisiä ja toisilla aikuisia töissä käyviä. Tämä asetti ehkä haasteen kurssin opettajalle tuoda esille käytännönläheisiä toimintatapoja eri ikäkausilla toimivien opettajien melko erilaisiin tilanteisiin.
Melko pitkien kurssipäivien jälkeen menimme usein yhdessä syömään milloin kauppahallin mainiota elävän tulen uunissa paistettua pizzaa, pienen perheravintolan sienillä täytettyä tortelliineja ja saimmepa maistella myös mitä mainiointa hummeria. Ruuan äärellä verkostoituminen tapahtuu luonnostaan ja sovimme pitävämme jatkossakin yhteyttä.
Retkipäivä Toscanaan
Viidentenä kurssipäivänä todistusten jaon jälkeen kiirehdimme linja-autoasemalle, jossa meidät poimi kyytiinsä ”Chianti Colours & Flowers” -bussi oppaineen.
Ajelimme kauniissa säässä ihanissa maisemissa Toscanan alueella. Firenzen ja Sienan välissä sijaitseva kukkulainen Chianti on Italian kuuluisimpia viinialueita ja maisemaltaan tyypillisintä Toscanaa. Matkakohteena Toscana on todella suosittu ja alueella käy vuosittain lähes 50 miljoonaa matkailijaa.
Tutustuimme kahteen erilaiseen viinitilaan, joissa molemmissa kerrottiin tilojen historiasta, toiminnasta ja parhaista viineistä. Saimme maistella ihania alueelle tyypillisiä täyteläisiä punaviinejä, joista tilalliset tuntuivat olevan erityisen ylpeitä.
Erasmus+ -kokemus antaa ja kantaa
Ehdottomasti voimme todeta maailmamme edelleen avartuneen, kun saimme vaihtaa ajatuksia niin työstä kuin vapaa-ajastakin. Yhteydet ihmisiin ovat verkostoitumisessa avainkysymys, koska ihmiset eri organisaatioissa tekevät yhteistyötä, eivät itse organisaatiot. Lisäksi oli tärkeää huomata kuinka eri kulttuureista tulevat ihmiset ovat kuitenkin pohjimmiltaan hyvinkin samankaltaisia ja perimmäiset arvot ovat ihmisillä lähes samoja. Usein korostetaan liikaa ihmisten erilaisuutta, toki erilaisia perinteitä ja tapoja löytyy, mutta ne ovat vain mukavaa maustetta ihmisen ydinkerroksen päällä.
Haimme kurssilta lisäosaamista ja ammattitaitoa opiskelijoiden tukemiseen ja motivointiin sekä stressin käsittelyyn ja sietokykyyn. Tähän saimme erittäin hyvää ohjeistusta mindfulness- osiossa.
Kielitaitomme kehittyi, koska aamusta iltaan käytimme englannin kieltä. Eniten kehittyi kyky ja uskallus puhua aiheesta kuin aiheesta muulla kuin omalla äidinkielellä, eli käytännön puhekielen taito kehittyi huimasti.
Suosittelemme lämpimästi osallistumaan Erasmus+ -ohjelmaan, koska tämän kaltainen kokemus saattaa mullistaa ajatusmaailmaa ja tuoda ihmisiä tietoisemmiksi omista juuristaan ja yhteisestä arvokkaasta Euroopastamme sekä sen kulttuurista ja pitkästä historiasta.
Suomen Yrittäjäopisto on saanut EU:n Erasmus+ -rahoitusta henkilökunnan liikkuvuusjaksojen toteuttamiseen.