Askeleen lähempänä osakeyhtiöpäätöstä
Syksyn aikana Maatilasta osakeyhtiö -koulutushankkeessa on syvennytty monipuolisesti osakeyhtiömuodon arviointiin ja suunnitteluun. Webinaareissa on tarkasteltu aihetta eri näkökulmista: on perehdytty tuloksentekokyvyn merkitykseen osakeyhtiössä sekä siihen, miten maatilan tuloslaskelma ja tase rakentuvat osakeyhtiömuodossa.
Lisäksi on käsitelty hyvää hallintotapaa, hallitustyöskentelyä sekä toimitusjohtajan ja hallituksen roolien merkitystä.
Hankkeen viljelijät ovat saaneet arvokasta tietoa ja uusia työkaluja omien päätöstensä tueksi. Osa on saanut varmuutta osakeyhtiön perustamiseen, kun taas toisille on voinut selkeytynyt, ettei yhtiöittäminen ole ihan vielä ajankohtaista.
Pankin näkökulma on ollut osa hankkeen sisältöä. Benchmarkkaus-webinaarissa pankki toi esille odotuksiaan yhtiöittämistä suunnittelevia tiloja kohtaan. Tärkeitä teemoja olivat pitkän aikavälin suunnittelu, yhteistyö keskeisten kumppaneiden kanssa sekä ennakkolaskelmat ja asiantuntijoiden hyödyntäminen.
Lokakuussa järjestimme ensimmäisen työpajapäivän Lapinlahden meijerillä yhteistyössä Maitosuomen kanssa. Työpajassa osallistujat pääsivät laatimaan oman tilansa avaavan taseen ja arvioimaan osakeyhtiövalmiuttaan. Avaava tase on tärkeä osa yhtiöittämisprosessia. Osallistujien palautteet korostivat työpajan merkitystä:
Hanke jatkuu syventyen osakeyhtiön päivittäiseen johtamiseen. Tulevissa koulutuksissa käsitellään muun muassa osakeyhtiön verotusta, kahdenkertaista kirjanpitoa ja budjetointia.
Yhteinen matkamme osakeyhtiömuotoisen maatilan toimintojen opiskelussa jatkuu!
Maatilasta osakeyhtiö -hankkeessa luodaan koulutusohjelma, jonka tavoitteena on edistää osakeyhtiömuotoisten maatilayritysten menestystä ja kestävää liiketoimintaa nykypäivän maatalousympäristössä. Osallistujat saavat osaamista oy-muotoisen maatilan strategiseen suunnitteluun, johtamiseen ja talouden hallintaan. Hankkeen toiminta-aika on noin kaksi vuotta. Hanketta toteuttaa Suomen Yrittäjäopisto Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella. Julkisen tuen osuus hankkeessa on 90 %.