Ammattina yrittäjä
Minustako yrittäjä?
Olen aina välillä aikuisiällä leikitellyt ajatuksella “pitäisikö, olisiko minusta yrittäjäksi?” Samaan aikaan muistan, kuinka isä useasti painotti, että yrittäjyys on onni sekä kirous.
Hän oli kokenut elämässään yrittäjänä molemmat puolet ja yritti usein muistuttaa, ettei yrittäjyys ole aina ruusuilla tanssimista. Monesti hautasin ajatuksen, ettei nyt ole oikea hetki laittaa ajatuksia käytäntöön.
Unelmaa toteuttamaan nyt eikä sitku
Muutos ajattelunkehään syntyi viime syksynä. Olin haudutellut jo useamman kuukauden ajatusta omasta yrityksestä ja puhuin puolisolle useasti: ”Sitten kahden vuoden kuluttua, suoritan vielä tämän koulutuksen ja hankin vielä tämän ja tuon pätevyyden.”
Viime syksynä pätevöidyin psyykkiseksi valmentajaksi. Tehtävänä oli pohtia omia arvoja ja miettiä, kuka on ja mitä oikeasti haluaa elämässään. Palasin taas tuohon tuttuun sitku kahden vuoden päästä -kelaan.
Mieheni kuunteli suunnitelmiani tapansa mukaan rauhakseen, kunnes keskeytti ja totesi, miksi odottaisin kahden vuoden päähän. Miksi en toteuttaisi unelmaani nyt saman tien?
Herätys unesta ja toimeksi!
Lause herätti minut kuin Ruususen satavuotisesta unesta pohtimaan, miksi ei. Mikä minua pidätteli oikeasti? Googlettelin kevytyrittäjyyteen liittyviä sivustoja ja huomasin jo tuolloin Suomen Yrittäjäopiston yrittäjyyden ammattitutkinnon, mutta ohitin sen enempiä pysähtymättä.
Hyppäsin suoraan syvään päähän ja laitoin samana iltana vielä toiminimen pystyyn ja tein kevytyrittäjyys-sopimuksen. Vuoden vaihteessa huomasin, ettei minulla ollut oikeasti mitään tietoa yrityksen pyörittämisestä tai oman palvelun hinnoittelusta.
Punaisen langan metsästys
Samoin yritykseltäni tuntui puuttuvan punainen lanka. Halusin tarjota mahdollisimman monelle mahdollisimman laajasti osaamistani. Jäin monesti pohtimaan, näyttääkö toimintani ulospäin sillisalaatilta.
Kuulin isäni ääneen kuin jostain kaukaisuudesta, etten vain astuisi sudenkuoppiin, joista hän oli minua aikoinaan varoitellut. Ääni kuului sanovan, “Enkö minä tyttö hyvä sinua varoittanut??”
Kuunneltuani tuota pään sisällä olevaa sisäistä ääntä avasin läppärin ja hakeuduin uudestaan Suomen Yrittäjäopiston sivuille. Sisuuntuneena omalle epävarmuudelle päätin, että teen asiat oikein ja lisään omaa osaamistani yrittäjyydessä.
Innostusta ja tukea opinnoista
En ole katunut päivääkään.
Sain innostavan, kannustavan upean vastuuopettaja Miljan, jonka kanssa rakensimme yhdessä minulle henkilökohtaisen suunnitelman tukemaan juuri minun osaamiseni kehittämistä ja oppimista. Lähdimme rakentamaan oikeasti yritystä, joka tavoittaa potentiaaliset asiakkaat.
Huomasin pohtivani opintojen edetessä, kenelle yritys ja palveluni on olemassa – asiakkaita varten vai minun egoni pönkittämiseen.
Liiketoimintasuunnitelman lataaminen koneelle sai minut huokaisemaan syvään. Tuntui, etten koskaan saisi sinne rakennettua mitään järkevää. Mutta koulutus oli suunniteltu oppimista tukevaksi ja liiketoimintasuunnitelma rakentui kuin itsestään taustalla, kun noudatin kurssien rakennetta.
Varmuutta numeroiden pyörittelyyn
Suurin pelkoni, joka on syntynyt uskomuksesta huonosta matikkapäästä, sai myös väistyä taustalle. Katelaskemien teko toi varmuutta ja ymmärrystä, etteivät numerot ole niin pelottavia kuin olin aina kuvittelut.
Voin sydämestäni suositella yrityksen perustamista suunnitteleville tai yrittäjyyden alussa oleville yrittäjyyden ammattitutkinnon suorittamista Suomen Yrittäjäopistolla! Opinnot tukevat yksilöllisesti jokaisen polkua ja kasvua yrittäjäksi.
Visio ja strategia selkeytyvät
Liiketoimintasuunnitelman teko auttaa selkeyttämään omaa visiota ja strategiaa, mihin suuntaan yritystoimintaa haluaa lähteä rakentamaan. Laskelmien teko auttaa realisoimaan kustannusten merkitystä ja hahmottamaan oman työn hinnoittelua suhteessa kilpailijoihin.
Samoin vastuuopettajan tuki mahdollistaa eteenpäin pääsyn hankalissa hetkissä. Sain aina apua ja huolehdittiin, etteivät opinnot jääneet junnaamaan paikoillaan.
Verkko-opinnot sopivat minulle loistavasti. Kursseja sai nimittäin suorittaa omaan tahtiin, ja ne oli helppo kalenteroida omaan aikatauluun sopiviksi. Missään vaiheessa itselleni ei tullut tunnetta, että olisin jäänyt opintojen kanssa yksin. Aina sai apua. Oli upea verkostoitua myös muiden yrittäjyysopiskelijoiden kanssa.
Näkökulmia kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen
Oli tärkeää pohtia oman yrityksen suunnitteluvaiheessa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden näkökulmaa. Pienet asiat, kuten paperi, jolle esimerkiksi painatin käyntikortit tai vihot, joita työssäni käytän, tulevat olemaan kierrätysmateriaalista valmistettuja.
Ekologisuus näkyy pienissä valinnoissa arjessa. Vältän tarpeetonta autolla ajoa ja tarjoan palvelut kohdennetusti maakunnittain.
Konkreettisilla työkaluilla tulevaisuuteen!
Oma yritykseni toimii toistaiseksi vielä kevytyrittäjävetoisesti, mutta tulevaisuus on avoinna. Mikä tahansa on mahdollista! Tällä hetkellä osaamisrepussani on kasapäin työkaluja ja itseluottamusta rakentaa yritystä liiketoimintasuunnitelman mukaisesti.
Konkreettisena työkaluna mainitsen vuosikellon, jonka tekeminen auttoi hahmottamaan ja fokusoimaan esimerkiksi markkinointia eri somekanavissa.
Kasvu yrittäjänä ja oppiminen jatkuvat
Kiitos siis kaikille, jotka mahdollistitte oman urapolkuni kohti yrittäjäksi kasvua!
Olen kiitollinen kaikista neuvoista ja tiedoista, joita olen matkani varrella saanut. Ja koska oppiminen ja itsensä kehittäminen ei pääty, vaikka koulutus päättyi, tein rohkean päätöksen.
Rohkea päätös
Hakeuduin oppisopimuksen kautta opiskelemaan liiketoiminnan erikoisammattitutkintoa henkilöstöhallinnosta Suomen Yrittäjäopistoon.
Oppiminen kannattaa aina – eikä elinikäinen oppiminen pääty koskaan!
ICHY Ninni Villgren, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin palveluntuottaja